- Szczegóły
-
Utworzono: czwartek, 12, październik 2017 10:18
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Chełmie informuje, że w dniach 19 - 31 października 2017 r. odbędzie się na terenie gminy Ruda-Huta kompleksowa kontrola gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną. Podczas kontroli sprawdzane będzie spełnianie przez gospodarstwa wymogów zawartych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz.U. z 2015 r. poz. 711 z późn. zm.) a także Ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 546 z późn. zm.)
Zasady obowiązujące gospodarstwa utrzymujące trzodę chlewną w obszarze ochronnym (część I zał. do decyzji wykonawczej Komisji 2014/709/UE z dnia 9 października 2014 r. z późn. zm.):
Nakaz:
- Utrzymywania świń w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt z dzikami oraz zwierzętami domowymi (psy, koty) w odrębnych zamkniętych pomieszczeniach, w których utrzymywane są tylko świnie (oddzielne wejście, brak bezpośredniego przejścia do pomieszczeń gdzie utrzymywane są inne zwierzęta kopytne tj. konie, krowy, owce, kozy).
- Sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki.
- Karminie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.
- Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed:
a) wejściami i wyjściami do budynków i pomieszczeń w których utrzymywane są świnie oraz przed wejściami i wyjściami do gospodarstwa o szerokości nie mniejszej niż szerokość danego wejścia i długości nie mniejszej niż 1 metr;
b) wjazdami i wyjazdami z gospodarstwa o szerokości nie mniejszej niż szerokość wjazdu i długości nie mniejszej niż obwód największego koła pojazdu wjeżdżającego do gospodarstwa;
c) stałe utrzymywanie mat w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego (systematyczne polewanie mat środkiem dezynfekcyjnym).
- Wykonywanie obsługi świń wyłącznie przez osoby, które wykonują tę czynność w danym gospodarstwie.
- Mycie i odkażanie rąk przed i po obsłudze świń, używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego, przeprowadzanie dezynfekcji obuwia oraz sprzętu do obsługi świń.
- Prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie.
- Zgłaszanie do ARiMR każdego zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada (urodzenie, kupno, sprzedaż, padnięcie, ubój na potrzeby własne) w ciągu 24 godzin od zaistnienia tego zdarzenia.
- Zgłaszanie do Powiatowego Lekarza Weterynarii każdego przypadku padnięcia świni w gospodarstwie.
Zakaz:
- Karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącą z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba, że zostały poddane obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej 30 dni.
- Wykorzystywanie w pomieszczeniach, w których utrzymywane są świnie słomy pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba, że słomę tę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej 90 dni.
- Uboju na własny użytek świń innych niż utrzymywane w gospodarstwie.
Na terenie obszaru ochronnego obowiązuje pisemne zgłoszenie do Powiatowego Lekarza Weterynarii co najmniej na 24 godziny przed, zamiaru przeprowadzenia uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Na terenie obszaru ochronnego obowiązuje badanie przedubojowe i poubojowe wykonywane przez uprawnionego lekarza weterynarii.
Opisane powyżej nakazy i zakazy dotyczą zarówno gospodarstw utrzymujących świnie wyłącznie na własne potrzeby jak i ferm komercyjnych.